Patikointi on upea harrastus, jossa pääsee ihailemaan luontoa aivan lähietäisyydeltä. Nauti luonnosta ja kohota samalla kuntoasi. Lajia voi harrastaa yksin, kaksin tai isommalla porukalla. Jokainen osaa patikoida, täytyy vain osata valita itselle sopiva reitti kunnon ja kokemuksen mukaan.

Päiväretki on mukavan mittainen patikkalenkki, jossa voi halutessaan nähdä laajankin alueen ja päästä toden teolla luonnon tunnelmaan ja retkihenkeen, sillä ruokailukin tulee hoitaa maastossa. Patikointia voi harrastaa melkein missä tahansa. Suomi on upean luontonsa ansiosta oiva maa patikoimisen harrastamiselle, mutta ulkomailta voi löytyä uusia kiehtovia kohteita ja nähdä ulkomaita eri vinkkelistä.

Patikointi tarkoittaa normaalisti suuntaamista sellaisille alueille, joissa ei ole palvelumukavuuksia ja lähin sairaalakin voi olla usean kilometrin jopa kymmenien kilometrien päässä. Päivän patikointiretkelle täytyykin jo tarkkaan harkita, mitä ottaa mukaansa varusteiksi. Tärkeää on olla riittävästi esimerkiksi ruokaa ja juomaa – ei kuitenkaan liikaa, sillä tarvikkeet on jaksettava kantaa itse.

Tarvittavat varusteet päiväpatikalle

Varusteet ovat aina sidoksissa paikkaan ja aikaan. Talvella tulee siis pakata tietysti eri tavarat kuin kesällä. Toisaalta kevät, kesä ja syksy ovat Suomessa suosituimpia patikointiajankohtia ja erityisesti ruska-aika Lapissa on patikoimisen kulta-aikaa. Paikalla on myös merkitystä. Jos patikoi Välimeren alueen lämmössä kesäkuumalla, nesteytys on entistäkin tärkeämpää.

Tähän listaan on kerätty tarpeellisia tarvikkeita yleisesti päivän patikkaretkeä ajatellen.

  • Ruokaa kannattaa varta riittävästi mukaan. Sanotaan, että patikointiretkellä ruokaa voi kulua puolet enemmän kuin normipäivänä, sillä patikointi ja ulkoilma tekevät nälkäisemmäksi. Päivän retkelle varataan myös yhden päivän ylimääräinen vararavinto mukaan. Älä unohda juomapulloa ja nesteytystä.
  • Hyvät patikointivarusteet lisäävät lajin mielekkyyttä. Kun kengät eivät hinkkaa ja repun hihnat eivät paina, pysyy hymy huulella pidempään. Patikointia voi harrastaa miellyttävästi toki aivan tavallisellakin ulkoiluvarustuksella.
  • Vaelluskengät tuovat mukavuutta ja tukevuutta maastossa kulkemiselle ja ovat hyvä ostos, jos meinaa patikoida enemmän. Helppokulkuisen päiväpatikoinnin voi toki tehdä myös esimerkiksi lenkkareissa. Kun toisaalta on kerran kokeillut patikointikenkiä, huomaa selvän eron niiden eduksi.
  • Rinkan tai repun tärkein ominaisuus on sen kantomukavuus. Kun tavaraa täytyy pakata paljon, korostuu myös sen pakkausmukavuus ja tavaroiden löytäminen eri lokeroista.
  • Opas tai seurue voi olla hyvä idea, kun liikutaan syrjäisemmällä alueella eikä ole paljoa kokemusta vaelluksesta.
  • Varaa mukaan kartta ja kompassi, olipa sinulla kokemusta patikoimisesta tai ei. Kokenutkin patikoija voi joskus eksyä. Valmiiksi merkittyjä patikointireittejä on Suomessa runsaasti.
  • Matkapuhelimen signaali ei aina kanna sisimpään metsään, mutta se on hyvä olla mukana hätätapauksia varten. Patikkareitistä ja suunnitelmasta on hyvä ilmoittaa ulkopuoliselle henkilölle ja myös ilmoittaa, että kaikki on hyvin. Älypuhelimeen on hyvä asentaa myös GPS-paikannin.
  • Pieniä, mutta tärkeitä mukaan pakattavia välineitä ovat retkikeitin, puukko, ensiapupakkaus, valaisin ja tulitikut.
  • Pakkaa ehdottomasti mukaan ensiapuvälineet. Koskaan ei tiedä mitä voi tapahtua ja patikointireitit sijaitsevat yleensä pitkän matkan päässä sairaalasta.

Pakkaaminen ja varusteiden hankinta

Lyhyellekin retkelle lähdettäessä on hyvä pakata tavarat listan kanssa. Jos esimerkiksi tulitikut jäävät päiväretkeltä kotiin, saattaa matka jäädä yllättävän lyhyeksi. Tavarat kannattaa pakata rinkkaan tietyssä järjestyksessä, joten ne löytyvät helpommin retken aikana.

Kaikkia varusteita ei tarvitse ostaa omaksi. Retkeilyvälineitä voi vuokrata tai lainata esimerkiksi erilaisilta yhdistyksiltä. Netissä on myös useita käytetyn tavaran kauppapaikkoja. Kerran käytetyt vaelluskengät ovat tuskin ehtineet kulua paljoakaan. Kun varusteet ovat kunnossa, niin ei muuta kuin rinkka selkään ja suunta kohti komeita maisemia ja seikkailuja!