Lumien sulaessa ja luonnon herätessä on parasta aikaa lähteä vaeltamaan. Vaelluskausi jatkuu pitkälle syksyyn. Vaelluksen tärkein varuste on hyvät vaelluskengät, joiden tarkoitus on tukea ja suojella jalkoja rankassa maastossa. Samalla ne pitävät jalat lämpimänä ja kuivana. Hyvillä kengillä kävely tekee pitkästäkin matkasta mieluisaa.

Käyttötarkoitus ja henkilökohtaiset tarpeet

Vaelluskenkien valinta ei ole kuitenkaan yksinkertaista ja kaupat ovat täynnä erilaisia vaelluskenkiä. Ennen kauppaan lähtöä on hyvä käydä läpi omat toiveet ja tarpeet kenkien suhteen. Ostajan pitäisi vastata ainakin näihin kysymyksiin:

  • Minkälaiseen käyttöön kengät tulevat? Ovatko ne tarkoitettu pitkille vaelluksille vai ainoastaan lyhyille päiväretkille?
  • Mihin vuodenaikaan kenkiä käytetään? Kylmiä ilmoja varten täytyy ostaa vuorelliset kengät. Sateita varten kenkien pitää olla vedenkestävät. Kesää varten on hyvä ostaa hengittävät kengät, jotta jalka ei hikoa liikaa.
  • Missä vaelletaan? Onko vaelluspaikka vuorinen vai metsäinen? Vuoristoa varten kenkien pohjien pitää olla erityisen tukevat ja kovat. Kivikkoinen maasto kuluttaa pohjaa ja huonolla pohjatuella kävely voi tuntua vaikealta. Metsäisellä tiellä kävely ei vaadi kengältä paljoa.

Vedenpitävyys on tärkeä kriteeri Suomen vaihtelevassa säässä. Kaikista kenkämalleista löytyy gore-texilla päällystettyjä vedenkestäviä malleja. Gore-texin takia kengän hengittävyys kärsii, joten kesällä ne voivat olla liian kuumat. Kesää varten voi ostaa kevyet kengät ja ottaa mukaan erikseen kumisaappaat, jos tarvetta tulee.

Erilaiset vaelluskenkämallit

Kun on määritelty milloin ja missä kenkiä käytetään, voi valintaa rajoittaa eri kenkämalleihin. Kengän istuvuutta voi kokeilla useissa liikkeissä. Kengät jalassa voi tehdä hyppyjä, jalannostoja ja kyykkyjä. Istuvuuden tärkein asia on, ettei kenkä hierrä missään vaiheessa eivätkä varpaat osu kärkeen liikkeiden aikana.

  • Kevyet vaelluskengät

Kevyet vaelluskengät ovat täydellisiä päivän mittaisia kevyitä vaelluksia ja telttaretkeilyä varten. Ne on valmistettu kevyistä ja joustavista materiaaleista. Kevyet vaelluskengät ovat pääosin lyhytvartisia eivätkä ne ole sopivat vaikeaan maastoon. Ne eivät ole niin kestäviä kuin toiset kenkämallit eivätkä ne sovellu painavan vaellusrepun kantamiseen.

  • Puolikorkeat vaelluskengät

Puolikorkeat vaelluskengät ovat kestävämpiä kuin kevyet kengät. Ne sopivat kuitenkin hyvin päivävaelluksiin sekä muuhunkin ulkoiluun. Varren pituus antaa lisätukea nilkalle, joten ne sopivat vaikeaan maastoon.

  • Korkeavartiset vaelluskengät

Korkeavartiset ovat vaelluskenkien kestävin ja parhaiten jalkaa tukeva kenkämalli. Hyvällä hoidolla korkeavartiset voivat kestää jopa 10 vuotta. Ne ovat ideaaliset pitkille vaelluksille ja painavien kantamusten kantoon. Tuen lisäksi korkea varsi pitää veden, lumen ja kosteuden pois jalasta.

Vaelluskenkiä ostaessa muistettava: koko, istuvuus ja kengänpohja

Paras aika vaelluskenkien ostamiseen on iltapäivän tai illan aikana, jolloin jalat ovat väsyneitä ja turvonneita. Vaelluksella jalat turpoavat ja silloinkin kenkien pitää tuntua miellyttäviltä jalassa. Kenkämerkkien kokomerkinnät ja kenkien muodot vaihtelevat, joten vaelluskenkiä tulisi kokeilla ennen ostamista. Jokaisen jalka on erilainen eivätkä kaikki mallit välttämättä sovi kaikille. Kalliimmat kengät voivat kestää jopa 10 vuotta, joten ostopäätöstä kannattaa miettiä tarkasti.

Kokoa valitessa kannattaa valita yksi koko suurempi kuin normaalisti. Kengän kärkeen pitäisi jäädä ainakin sentti vapaata tilaa jalalle. Kenkiä pitää kokeilla vaelluksessa käytettyjen sukkien kanssa, jotta oikea koko löytyy. Liian pienet kengät nimittäin voivat hiertää kynnet ja varpaat verille alamäessä tai vuoristoisessa maastossa.

Pohja on myös tärkeä valintakriteeri. Kevyissä kengissä pohjat ovat joustavia, sillä kengät on tarkoitettu kevyille ja lyhyille retkille. Ne sopivat paremmin kaupungissa tai muilla kovilla pinnoilla kävelemiseen. Epätasaisiin ja kivikkoisiin maastoihin sopivat paremmin korkeavartiset ja kovapohjaiset kengät, jotka eivät taivu paljoa. Kovalla tasolla puolestaan kovat pohjat kipeyttävät pohkeet ja vaikeuttavat kävelyä.