Valoisat kesät ja syksyn ruska-aika ovat Suomessa parhaat kimmokkeet aloittaa uusi patikointiharrastus. Patikoinnissa tärkeintä on valita parhaiten retkeilylle sopivat varusteet sekä suunnitella patikointireitti oman kunnon ja käytettävissä olevan ajan mukaan.

Kerrospukeutuminen

Patikoinnissa on hyvä pukeutua kerroksittain, siten, että on helppoa vähentää tai lisätä vaatetusta patikoinnin edetessä ja sään muuttuessa. Kerrospukeutumisella varmistat, että ihosi pysyy viileänä etkä hikoile turhia.

Patikointi ei tunnu mukavalta tukahduttavissa, liian lämpimissä vaatteissa. Siksi kannattaakin valita ylle hengittävät tekstiilit. Esimerkiksi urheilukaupoissa myydään tekokuituisia vaatteita, kuten alusvaatteita ja sukkia. Puuvillaiset sukat eivät ole paras mahdollinen valinta, sillä puuvilla sitoo kosteutta ja saattaa siksi tuntua iholla kylmälle. Välikerroksena voi olla esimerkiksi fleece- tai villatakki ja päällystakiksi taas hengittävä, sateenpitävä takki ja housut.

Urheilukaupasta takki ja housut

Löydät retkeilyyn sopivia vaatteita nykyisin runsaasti urheiluliikkeistä. Kun valitset retkeilyyn sopivaa takkia, varmista, että takki ei ole hartioista turhan kireä, ja että pystyt liikuttamaan käsiäsi vapaasti. Myös takin hihat tulee olla riittävän pitkät. Takissa on hyvä olla myös tilavat taskut sekä huppu. Valitse myös retkeilyhousut siten, että ne ovat mahdollisimman vedenpitävät, hengittävät, joustavat ja kestävät.

Panosta kunnollisiin kenkiin

Maastosta ja retken pituudesta riippuen retkeilyssä jalat todennäköisesti joutuvat suurelle koetukselle. Siksi on ehdottoman tärkeää panostaa tukeviin ja omalle jalalle sopiviin kenkiin. Samoin kuin takin ja housujen, myös kenkien tulee olla myös vedenpitävät ja helposti kuivia pysyvät. Kaupoissa on tarjolla erikseen vaellukseen sopivia, nilkkapituisia vaelluskenkiä. Jos suunnittelet lyhyempää reittiä, silloin sinulle saattaa riittää myös pelkästään hyvin istuvat kumisaappaat.

Hiertymien ja rakkojen ehkäisemiseksi kenkien on hyvä pysyä kuivina. Lisäksi, voit ehkäistä hiertymiä myös laittamalla jalkaasi kahdet sukat päällekkäin. Retkellä kannattaa myös käyttää tauot myös jalkojesi lepuuttamiseen. Riisu tuolloin kengät jalasta ja anna jalkojen hengähtää.

Kanna varusteet pehmustetussa repussa

Mitä pitempää retkeä suunnittelet, sitä enemmän kannattaa panostaa myös mahdollisimman toimivaan ja vähän kuormittavaan reppuun. Lyhyimmillä retkillä pärjäät varmasti myös aivan tavallisella repulla, mutta harrastuksen edetessä ja matkojen pidentyessä, kannattaa jo sijoittaa pehmustettuihin ja säädettäviin reppuihin, joista myös löytyy lantiovyö.

Pidennä reittiä vähitellen

Voit aloittaa patikointiharrastuksen harjoittelemalla ensin retkeilyä lähellä kotiasi olevissa maastoissa. Suomessa tällaisia paikkoja, esimerkiksi metsiä ja suoalueita löytyy lähes kaikkien läheltä. Vähitellen voit pidentää matkojasi ja lopulta siirtyä päiväpatikoinnista myös usean päivän mittaisiin patikointireissuihin.

Kun patikoit pitemmän ajan, pakkaa varusteesi huolellisesti reppuun ja ota mukaasi vain pakolliset tavarat. Jokainen mukaan otettava tavara lisää kantamasi taakan määrää.

Kuinka paljon jaksat kantaa?

On laskettu, että normaalipainoisina jaksamme kantaa taakan, joka on noin kolmasosa painoomme nähden. Eli esimerkiksi jos olet pituudeltasi 175 cm ja painoltasi 70 kiloinen, jaksat kantaa enintään hieman päälle 20 kilon taakan. Tässä on mukana rinkkasi tai reppusi lisäksi kaikki päälläsi olevat vaatteesikin.

Yövy säänmukaisissa varusteissa

Jos vaelluksesi jatkuu usean päivän ajan, joudut ottamaan mukaan myös teltan ja makuupussin. Valitse ne säiden mukaan, käytännössä Suomessa on kuitenkin hyvä olla riittävän lämmin makuupussi myös kesäisin. Yövarustuksesi vaikuttavat kantamasi taakan painoon ja mitä lämpimämpi makuupussi on, sitä painavampi on taakkasi.

Suomessa säät ovat vaihtelevat myös kesäisin. Siksi retkelle kannattaa aina valita vettähylkivä, laadukas teltta. Telttaa valitessa kannattaa huomio kiinnittää myös sen keveyteen. Kyseessä on kuitenkin varuste, jonka joudut kantamaan mukanasi koko vaelluksen ajan. Valitse mukaan myös mahdollisimman helposti pystytettävä teltta. Esimerkiksi kupolimalliset teltat on yleensä helppoja pystyttää.