Kiinnostaako vaeltaminen ulkomailla, muttet osaa vielä sanoa minne mennä ja mistä eri vaellusreiteistä saa tietoa. Tässä artikkelissa kerrotaan useita eri vaihtoehtoja tiedon hankkimiselle erilaisista vaelluskohteista ja reiteistä ulkomailla. Tutustumalla muutamaankin lähteeseen alkaa idea uudesta vaellusmatkasta ulkomaille varmastikin jo muodostua.

Vaeltaminen on upea harrastus luonnon parissa ja mikä parasta, sitä voi tehdä ympäri maailmaa. Jokaisesta ulkomaanmatkasta saa enemmän irti kun siihen sisällyttää edes muutaman tunnin vaelluksen. Retkellä pääsee tutustumaan läheltä paikalliseen luontoon. Monet vaelluksesta enemmän kiinnostuneet ovat varmasti jo löytäneet myös valmiit paketoidut vaelluskatkat ulkomaille. Tämä on helppo tapa lähteä matkaan. Osa haluaa kuitenkin suunnitella kaiken itse ja valita vaelluskohteensa vapaammin. Maailma on täynnä huikeita vaelluskohteita. Etsi tietosi alla olevan listan lähteistä ja tee omat johtopäätöksesi saamistasi tiedoista.

Muiden vaeltajien kokemukset

Tässä kohtaa kannattaa kilauttaa kaverille. Jos tunnet jonkun joka asuu ulkomailla tai on käynyt vaeltamassa ulkomailla, kannattaa heiltä kysyä neuvoa. Kaverit antavat aina puolueetonta tietoa matkakohteesta ja vaellusreiteistä. Pitkään haastattelemalla voit saada kovin yksityiskohtaistakin tietoa reiteistä.

Valtioiden matkailuviranomaiset

Jokaisella valtiolla on oma matkailuviranomainen, jolla on varmasti tietoa myös vaellusmahdollisuuksista kyseisessä maassa. Ihmiset haluavat yhä enemmän lomailla aktiivisesti ja vaellusmatkoista tiedottaminen on osa usean maan matkailumarkkinointisuunnitelmaa.

Paikalliset matkailutoimistot

Paikan päällä paikalliset matkailutoimistot auttavat vaeltajaa sekä vaeltamiseen että muuhun matkustamiseen liittyvissä asioissa. Saatavilla on usein päivitetyt kartat ja eripituisia reittiehdotuksia patikoijille. Jos tällaista palvelua ei ole saatavilla, virkailijat osaavat neuvoa eteenpäin asiaan liittyen.

Blogit

Nykyään netissä on luettavissa monia eriaiheisia blogeja. Halusitpa tietää lisää melkein mistä tahansa aiheesta, löytyy se jonkun kirjoittajan blogista. Myös vaellukseen liittyviä blogeja on olemassa, joissa suositellaan mm. erilasia vaihtoehtoja ulkomaan vaelluksille.

Keskustelupalstat

Vaellusaiheisella keskustelupalstalla voi esittää aiheesta kysymyksen ja melko varmasti saa useita mielipiteitä aiheeseen liittyen. Vaellusta harrastavat ovat monesti samanhenkistä porukkaa ja valmiina auttamaan muita esimerkiksi tiedonjaossa erilaisista vaelluskohteista ulkomailla.

Matkailulehdet ja lehtien matkailujutut

Erilaiset matkailulehdet ja aikakauslehtien matkailujutut kertovat vaelluksesta myös ulkomailla. Uusia artikkeleita löytyy erityisesti keväisin, milloin on ehkä paras aika vaeltaa Euroopan maissa. Tuolloin ilmat eivät ole vielä niin kuumat, lumet ovat pitkälti sulaneet, hotellien hinnat ovat alempana ja vaelluskohteissa ei ole samanlaista ruuhkaa kuin esimerkiksi Keskieurooppalaisten loma-aikaan elokuussa.

Kirjasto

Tietojen hakemisessa ei tule unohtaa perinteistä kirjastoa. Monessa kirjastossa Suomessa on varmasti omat ehdotukset ulkomaan vaelluskohteille ja muita vinkkejä. Kirjojen hyvä puoli verrattuna nettiin on se, että kirjoittajasta voi olla varma ja yleensä julkaisuun päätyneiden kirjojen kirjoittajilla on jotain aitoa tietämystä ja kiinnostusta aihetta kohtaan.

Matkatoimisto

Aktiivilomat ovat yhä suositumpia ja näin myös suomalaiset matkatoimistot tarjoavat erilaisia vaellusmatkoja suomalaisen oppaan siivittämänä. Matkan tarkoituksen ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla vaellus vaan ns. tavallisenkin matkan aikana voi patikoida mielenkiintoisia reittejä kohteessa. Paikallisreitit vaativat mahdollisesti paikallistuntemusta, koska niitä ei ole välttämättä merkitty mihinkään tai ulkopuolinen ei osaa löytää reittimerkkejä ja alkupäätä. Matkaoppaat ovat matkailijan paikallisia apureita, joilla on valmiudet etsiä tiedot käsiinsä paikallisten apua hyödyksi käyttäen jos heillä ei tietoa ole jo valmiiksi. Ennakkosuunnitelmia patikointimatkaa tehdessä voi olla suoraan yhteydessä matkatoimistoon ja tiedustella hyvin vaellukseen sopivia kohteita.

Mistä tahansa päättääkin etsiä tietoa ulkomaan vaelluskohteista, totuus on, että kaikilla vaeltajillakin on omat mieltymyksensä. Esimerkiksi osa haluaa palveluita patikointiretkensäkin läheisyyteen ja osa on mieluiten näkemättä yhtään mitään kaupallista reittinsä varrella. Paras asiantuntija on siis vaeltaja itse ja vain kokeilemalla voi tietää totuuden tai ainakin osan totuudesta.