Suomi on ihanteellinen paikka retkeillä, sillä maastamme löytyy paljon upeaa luontoa ja hyvin opastettuja retkeilyreittejä kuljettavaksi. Monet parhaimmista retkeilyalueista ovat Metsähallituksen ylläpitämiä kansallispuistoja, jotka on perustettu virkistysarvojen lisäksi myös luonnonsuojelullisissa tarkoituksissa. Puistoja löytyy eri puolilta Suomea vaihtelevista ympäristöistä aina tunturilapista metsä- ja järviluontoon sekä saaristomaisemiin.

Alla olevat kohteet vetävät runsaasti niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin vierailijoilta kaikkina aikoina vuodesta. Silti patikoinnin kannalta optimaalisin aika on kesästä syksyyn.

Urho Kekkosen kansallispuisto

Lapista, Savukosken, Sodankylän ja Inarin alueelta löytyy Suomen suosituin retkeilyyn sopiva kansallispuisto. Alueen valtavat 2500 neliökilomeriä tarjoaakin vaeltajille henkeäsalpaavia maisemia tunturiluonnosta alavampiin erämaareitteihin. Monet ajoittavat patikointinsa täällä keskikesältä syksyn ruska-aikaan, kun maasto on jo tarpeeksi kuiva lumen sulamisen jälkeen. Talvisin puisto on taas suosittu hiihtäjien parissa.

Kansallispuistosta löytyy monia, vaikeustasoltaan erilaisia reittejä, jotka on merkitty selkeästi. Esimerkiksi Saariselän, Kakslauttasen ja Kiilopään lähellä on hyvin päiväretkeilylle sopivia, yhteensä noin 200 kilometrin pituisia reittejä. Vasta-alkajille parhaiten sopivat alueen länsiosan helppokulkuiset reitit.

Reittien varrelta löytyy päivätupia ja laavuja levähtämistä varten. Niistä löytyy polttopuut eväiden paistoa ja kahvinkeittoa varten.

Kansallispuiston suosituimmat nähtävyydet ovat alueen keskiosasta löytyvä Luirojärvi ja itäosassa kohoava Sokosti, Paratiisikuru ja Vongoiva, jotka keskenään muodostavat kansallispuiston korkeimman tunturin. Myös Suomunkijokilaakso on kirkasvetisine järvineen kaunista aluetta. Alueen itäosasta löytyy myös suosittu Korvatunturi.

Hetta-Pallas -vaellusreitti 

Tunturimaisemissa kulkeva Hetta-Pallas on 55 kilometrin pituinen vaellusreitti Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Nuoliviitoituksin merkityillä reitillä vaellat uljaissa maisemissa ylittäen tunturit ja niiden väliset, alavat kurut. Kuten Lapissa yleensäkin, myös Hetta-Pallaksella parhaat patikointiajat alkavat vasta keskikesällä maaston kuivuttua riittävästi patikointiin sopivaksi.

Hetta-Pallaksella voi retkeillä lumikengillä tai suksilla myös talvisin, jolloin reitti kulkee alavammissa, metsäisissä ja soisissa maastoissa.

Ukko-Kolin kansallispuisto

Ukko-Koli löytyy Itä-Suomesta, Pohjois-Karjalassa sijaitsevasta Lieksan kunnasta. Vaaramaisemat nousevat aina 347 metrin korkeuteen. Ukko-Kolin kansallispuiston asemaa Suomen parhaimpiin kuuluvana luontomatkailukohteena on turha yrittää kyseenalaistaa. Kyseessä on nimittäin yksi arvokkaista kansallismaisemistamme.

Kansallispuisto on hyvin varusteltu tarjoten hyvin merkittyjä reittejä yhteensä noin 80 kilometrin pituudelta. Reiteissä on hyvin valinnanvaraa erikuntoisille retkeilijöille aina 1,5 kilometrin osuuksista 61 kilometrin pituisiin, vaativimpiinkin lenkkeihin. Vaikeakulkuisimmat reitit kulkevat Kolin huipulle, jossa patikoijaa palkitaan huikein maisemin avautuvilla näköaloilla. Maisemia pääsee ihastelemaan myös alueelle rakennetuista näköalapaikoista.

Rokuan kansallispuisto

Ukko-Kolilta länteen Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsee jääkauden jälkeisten sulamisvesien muodostama Rokuan karu erämaa-alue, joka on yksi Metsähallituksen ylläpitämistä kansallispuistoista. Alue erottuu selkeästi ympäröivästä, soiden ja peltojen hallitsemasta lakeudesta. Rokualta löytyy monia päiväretkeilyyn soveltuvia reittejä, jota jaksavat kävellä myös perheen pienimmätkin. Alueella voi ihastella hopeisina jäkäläpeittoina kumpuilevia dyynimuodostelmia ja patikoinnin lomassa voi virkistäytyä yhdessä monista alueen kirkasvetisistä lammista. Kansallispuiston keskeltä nousee Pookivaaran näköalatorni, josta on huikeat näköalat aina Oulujärvelle saakka.

Rokualta löytyvät hyvät matkailupalvelut hotelleineen ja leirintäalueineen. Voit esimerkiksi yöpyä Rokuan kuntoutuskeskuksessa ja virkistäytyä retkesi päätteeksi hotellin yhteydessä olevassa kylpylässä.

Turun saaristoluonto

Turun saaristoluonto tarjoaa upean merellisen kohteen retkeilyharrastajille. Itämeren lähellä kulkevat maisemat, aina kallioluodoista suojaisiin poukamiin vaihtelevat reitit tarjoavat ikimuistoisia elämyksiä merellisessä luonnossa viihtyville. Hyvin opastetut ja vaikeustasoiltaan erilaiset reitit kulkevat Metsähallituksen ylläpitämässä Saaristomeren kansallispuistoissa.

Turun saaristomaisemaa ei ole suotta sanottu maailman kauneimmaksi, ja täällä siirryt saarelta toiselle yhteysalusten kuljettamina. Julkinen alusliikenne on maksutonta, ja osa näistä sijaitsee myös kansallispuiston alueilla. Kansallispuistoon kuuluvat saaret ovat Högsåra, Holma, Jurmo, Utö, Björkö ja Berghamn.