Patikointi upeissa maisemissa täydessä hiljaisuudessa yksin tai hyvällä porukalla on kokemus, jota ei unohda hetkessä. Monet ketkä ovat tehneet vaellusmatkoja haluavat lähteä matkaan uudestaankin. Kokemattomilla on vielä jotain uutta ja ihmeellistä kokematta. Mitä pidempi matka ja mitä kauempana vaelluskohde sijaitsee, sitä kalliimmaksi se tulee.

Vaikka vaelluksilla ollaan eräolosuhteissa, eikä matkan aikana pääse paljon shoppailemaan, koska ei erämaassa ole kauppojakaan, voivat vaellusmatkat tulla kalliiksi. Jotta ne saa toteutettua, täytyy niihin saada säästettyä rahaa tavalla tai toisella. Vaellusmatkalle voi kerätä rahaa aivan samalla tavalla kuin mihin muuhunkin hankintaan. Tähän on listattu erilaisia keinoja ja on otettu huomioon myös vaeltajan erityismahdollisuudet säästää tai saada lisätienestejä.

Vuokraa asuntosi pitkän vaelluksen ajaksi

Kannattaa harkita asuntonsa vuokraamista vaellusmatkansa ajaksi. Viikonkin kestävällä matkalla voi jo saada mukavan summan muuten tyhjillään odottavasta huoneistosta.

Hanki määräaikainen lisätyö

Kun vaellusinto on iskenyt, on sen eteen todella valmis tekemään töitä. Yritä hankkia määräaikainen lisätyö, jonka tuomat varat voit säästää matkaa varten. Kahden työn tekeminen samanaikaisesti voi olla rankkaa, mutta kyse on vain väliaikaisesta ratkaisusta.

Ota säästöt käyttöön

Oletko saanut jo kartutettuja säästöjä. Ota ne käyttöön matkahankintoja tehdessäsi.

Ota laina

Joskus lainan ottaminen voi olla järkevä ratkaisu jopa vaellusmatkan rahoituksessa. Lainarahojasi vastaan saat upean elämyksen. Voit lähteä vaellusmatkalle milloin haluat, eikä sinun tarvitse odottaa, että matkakassa kertyy. Voit maksaa lainaeriä matkasi jälkeen muistoja rikkaampana.

Säästä ruokakustannuksissa

Ruokakustannuksissa voi säästää sekä ennen matkaa että matkan aikana. Laita ruokaa kotona ja juo kahvisi kotona. Näin säästät jo pitkän pennin matkakassaan.

Kun vaellukselle suunnittelee ruoat etukäteen säästyy rahaa, kun ei ota mukaan ylimääräistä. Ennen varsinaisen vaelluksen alkua ei tarvitse välttämättä käydä ravintolassa syömässä, vaan automatkalle voi pakata eväät mukaan.

Etsi vaellusvälineesi edullisesti, mutta älä unohda laatua

Joitain vaellustarvikkeita voi löytää kirppareilta edullisesti. Netissä on muutamia kirppareita, joissa kaupataan nimenomaan vaellustarvikkeita. Myös vaellusvälineiden lainaaminen ja vuokraaminen on mahdollista esimerkiksi erilaisilta yhdistyksiltä. Aina ei ole järkevää hankkia omaa. Merkkivaatteet voivat olla houkuttelevan näköisiä, mutta ne eivät ole aina välttämättömiä. Samoja tuotteita, kuten sadetakin, voi löytää marketistakin mutta paljon edullisemmin. Käytä hyödyksi alennusmyyntejä. Älä tingi vaelluskenkien käyttömukavuudesta ja makuupussin toimivuudesta.

Älä ota mukaan ylimääräistä

Älä hanki matkalle mitään ylimääräistä. Turha tavara painaa rinkassa ja maksaa ylimääräistä. Käytä jo olemassa olevia varusteitasi jos ne ovat vielä käyttökelpoisessa kunnossa.

Vaellusporukat

Porukassa tunnelma tiivistyy. Lähde mukaan järjestetyille vaellusretkille tai hanki oma porukka, jonka kanssa voit jakaa mm. bensakustannukset. Jos haluat välttämättä saada omaa rauhaa vaelluksesi aikana, voitte sopia muiden kanssa tapaamispaikan vaelluksen päätyttyä.

Pystytkö olemaan hetken ilman nettiä tai kaapelikanavia?

Tingi arkipäivän mukavuuksista ja säästä rahat vaellusmatkaa varten. Pienistäkin säästöistä voi kertyä iso summa kuukaudessa.

Tee-se-itse

Välineitä hankkiessasi mieti mitä voit tehdä itse. Kaikkea ei tarvitse ostaa valmiina kaupasta ja samalla säästyy rahaa.

Myy tai vuokraa omaisuuttasi

Pystytkö olemaa ilman autoa jonkun tietyn ajan ja käyttämään sen sijasta julkisia kulkuneuvoja. Vuokraa autosi tai myy se kokonaan ja säästä yli jäänyt raha unelmiesi patikkaa varten.

Hanki sponsori

Etenkin jos tarkoituksenasi on tehdä pidempi tai erikoisempi vaellus, yritä hankkia itsellesi sponsori vaellusta varten. Coit markkinoida yritystä esimerkiksi vaellukseen liittyvän blogin välityksellä tai kertoa tuotteita matkan varrella tapaamiesi muiden matkalaisten kanssa. Yritykset eivät välttämättä lähde mukaan rahallisella tukemisella, mutta saatat hyvin saada yrityksen tuotteita itsellesi. Erilaiset elintarvikeyritykset saattavat lähettää mielellään laatikollisen tuotteitaan matkalla käytettäväksi. Eri sponsorivaihtoehtoja miettiessäsi ajattele avarakatseisesti. Lähde myös matkalle avoimin mielin!